Son Dakika Haberleri

OTOMOTİVDE HURDA HEYECANI




Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı hurda araç düzenlemesiyle 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara, yeni araç satın almaları halinde 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi indirimi yapılacağı duyuruldu. Düzenleme durgunluk içindeki otomotiv sektöründe büyük bir heyecan oluşturdu.

Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı hurda araç düzenlemesi, durgunluk içindeki otomotiv sektöründe büyük bir heyecan oluşturdu. Söz konusu düzenlemeyle 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara, yeni araç satın almaları halinde 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi indirimi yapılacağı duyuruldu. Çorum’daki hurda araç sahiplerinin de merakla beklediği düzenlemenin Meclis’e sevk edilen torba yasa ile kanunlaşması bekleniyor. Model yılı ilerlemiş ve yıpranmış araçların ihraç edilerek veya hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi için uygulanan hurda indirimini yeniden başlatmayı planlayan Maliye Bakanlığı, bu şekilde ekonomiye canlılık kazandırmayı hedefliyor.

Hurda araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla hayata geçirilecek düzenleme Meclis’ten geçip yasalaştıktan sonra uygulamaya geçecek. Ellerindeki hurda araçlarından kurtulmak isteyenlerin 31 Aralık 2019 tarihine kadar yararlanabileceği uygulamanın detaylarının ilerleyen günlerde netleşeceği belirtiliyor. Model yılı 2002 ve daha eski olan araç sahipleri araçlarını hurdaya ayırmak için bedelsiz olarak İl Özel İdarelerine teslim edebilecek. Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkması halinde ise Makine Kimya Endüstrisi tarafından söz konusu araçlar belli bir bedel karşılığında satın alınacak.

Araçlarını hurdaya ayıranlar ya da ihraç ettirenler aldıkları belge ile trafik tescil kuruluşlarına başvuruda bulunarak yapılan sorgulamaların ardından araçlarının tescil kayıtlarını sildirecek. Hurdaya ayırma veya ihracat işlemi tamamlandıktan sonra aracın varlığının tespiti halinde araç sahibi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206’ıncı maddesine dayanılarak yalan beyanda bulunmaktan işlem yapılacak. 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılabilecek.

(HABER 100)

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın