Son Dakika Haberleri

Gece Terörü hastalığında, görülen rüya ve hissedilen korku ertesi gün hatırlanmıyor



Türk Toraks Derneği, insanlarda görülen uyku rahatsızlıkları arasında yer alan gece terörü denen parasomni rahatsızlığının, kabus ile karıştırılmaması gerektiğini, kabusta hastanın sabah kalktığında, o gece gördüğü rüyayı ve korkusunu hatırlayabildiği ancak gece terörü rahatsızlığında ise gece görülen rüya ve korkunun ertesi gün hatırlanmaması şeklinde olduğu ifade edildi.

Türk Toraks Derneği, tarafından yapılan açıklamada, insanların uyku sırasında onlarca uyku bozukluğu ile karşılaştıklarını, en önemli uyku bozukluklarından birinin gece terörü denen parasomni adı verilen bir uyku bozukluğu olduğunu bildirdi. Bu hastalığın kabusla çok karıştırıldığını, kabusta hastanın sabah kalktığında, o gece gördüğü rüyayı ve korkusunu hatırlayabildiği ancak gece terörü rahatsızlığında ise ertesi gün görülen rüya ve korkunun hatırlanmaması olduğu ifade edildi. En çok 5-7 yaş arasında görülen rahatsızlığın ergenliğe doğru sıklığı azaldığı, erişkinlerde de görülebildiği ifade edildi. Derin uyku sırasında ortaya çıkan gece terörünün uyku başladıktan 2-3 saat sonra görülebildiği kaydedildi.

Açıklamada, gece terörü rahatsızlığında hastanın, uykudan korkuyla uyanıp boş gözlerle etrafa bakarak bağırmaya ya da çığlık atmaya başladığını, beraberinde genellikle çarpıntı, hızlı soluma, ciltte kızarıklık, terleme, kas kasılmaları da olduğu ifade edildi. Olay sırasında hastanın uykudayken, dış uyaranlara yanıt vermeksizin yatakta oturduğu, uyandırılırsa dalgın ve kendinde olmayan bir tavırlar sergilediği kaydedildi. Hastanın yatağı genellikle terk etmediği ancak özellikle engellenmeye çalışılırsa anlamsız davranışlar sergileyebildiği belirtildi.

Sıklıkla çok kısa süreli olduğu ancak bazen 30-40 dakikaya kadar uzayabildiği, atak esnasında ve sonrasında çevreyle ilişkisiz ve sabah uyandığında atağı hatırlamadığı ifade edildi. Atak sonunda hastanın tam bir uyanıklık olmaksızın yatıştığı ve kendiliğinden uykuya daldığı kaydedildi. Uyku kalitesini bozması sebebiyle sıklıkla hastanın gündüz bilişsel fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabildiği de belirtildi.

 

Kaynak:CHA


Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın