Son Dakika Haberleri

Grip Aşısı, yaşlılarda grip nedeniyle ölüm riskini yüzde 70 azaltıyor




 Türk Toraks Derneği, grip aşısının grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiğini, bunun için ideal dönemin ekim-kasım-aralık ayları olduğunu bildirdi. Aşının yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları yüzde 50, zatürre riskini yüzde 60 ve ölüm riskini de yüzde 70 oranında azalttığının bilindiği kaydedildi. 

   Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamada, grip aşısının etkisinin yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıktığı ifade edildi. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az 2 hafta önce yapılmış olması gerektiği, aşının koruyuculuğunun ise genellikle 6-12 ay kadar olduğu kaydedildi.

   Açıklamada, 65 yaşından yaşlı olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda grip riskinin daha yüksek olduğu, risk altındaki kişilerin ve topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerektiği ifade edildi.  Ayrıca, doktor, hemşire gibi sağlık personeli ile huzurevlerinde çalışanların da grip aşısı olması gerektiği kaydedildi.

   Grip aşısının etkinliğinin, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değiştiği ifade edilen açıklamada, grip aşısının ideal şartlarda yüzde 70-80 oranında koruma sağladığı belirtildi.

   Aşı yapılan kişinin yaşının önemli olduğu, aşının koruyuculuğunun gençlerde yaşlılara göre daha fazla olduğu ifade edildi. Aşının yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları yüzde 50, zatürre riskini yüzde 60 ve ölüm riskini de yüzde 70 oranında azalttığı bilindiği kaydedildi.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın