Son Dakika Haberleri

"SAĞLIK HABER" Polen allerjisi olan kişiler, bazı taze meyve ve sebzelerin alerjenlerine karşı duyarlı oluyor



Türk Toraks Derneği, polen alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ında polen alerjenleri ve bazı gıdalardaki proteinlerdeki yapısal benzerliğe bağlı olarak bazı taze sebze ve meyvelerin içerdiği alerjenlere karşı da duyarlılıklarının olabileceğini bildirdi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan duyuruda, Polen allerjisi olan kişilerin bilmesi gerekli önemli noktalardan birisinin çapraz reaksiyon denen olay olduğu, polen alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ında polen alerjenleri ve bazı gıdalardaki proteinlerdeki yapısal benzerliğe bağlı olarak bazı taze sebze ve meyvelerin içerdiği alerjenlere karşı da duyarlılık gelişebileceğini duyurdu. Huş ağacı polenlerine allerjik olan kişilerin yaklaşık üçte birinin elma, armut, kiraz, vişne gibi çekirdekli meyveleri yerken ağız içi ve dudaklarda kaşıntı, şişlik; karın ağrısı, bulantı gibi yakınmalar olabildiği ifade edildi.
Polen allerjik kişilerin bazen bal yerken de, balın içinde bulunan kendisinin duyarlı olduğu proteinler nedeniyle allerjik bir atakla karşılaşabileceklerini, bu durumun gerçek bal alerjisi ile karıştırılmaması gerektiği kaydedildi.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın