Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme,
Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş
gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların
sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır .
kayısı
kuşkonmaz
maydanoz
ıspanak
havuç
kereviz
marul
portakal
erik
domates
D vitamini
İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar .
balık yağı
balık
yumurta
tereyağı
karaciğer
et
sebzeler
güneş
E vitamini
Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor
Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha uzun
yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
buğday tohumlu besinler
soya fasülyesi yağı
arı sütü
ceviz
marul
tere
kereviz
maydanoz
ıspanak
lahana
mısır yağı
mısır
yulaf
K vitamini
Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma
faktörlerinin yapımında rol alır. Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı
hastalarda verilir.
ıspanak
kabak
marul
yeşil domates
yeşil biber
inek sütü
peynir
tereyağı
yumurta
kırmızı et
pirinç
karaciğer
mısır
muz
şeftali
çilek
B1 vitamini
Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde
iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.
buğday
kepek
bira mayası
taze sebze meyve
koyun eti
sığır eti
balık eti
yumurta
süt
B2 vitamini
Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda
kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt
oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı,
sindirim sorunları oluşur .
karaciğer
böbrek
buğday unu
patates
et
süt
yumurta
peynir
kepek
yeşil sebzeler
havuç
fındık
yer fıstığı
mercimek
B3 vitamini
Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı
hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için
gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini
sağlar.
bira mayası
kepek
yer fıstığı
sakatat
kırmızı et
balık
buğday
baklagiller
un
yumurta
süt
limon
kabak
incir
portakal
hurma
B5 vitamini
Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz. Ayrıca bir miktar
bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde
titreme, kalp çarpıntıya neden olur .
karaciğer
kırmızı et
tavuk
yumurta
ekmek
sebzeler
B6 vitamini
Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında
antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş
ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele
zayıflığı ve krampları oluşur .
karaciğer
böbrek
kırmızı et
balık
yumurta
ekmek
sebzeler
B11 vitamini
Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar.
Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne
karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir.
Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı,
unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .
karaciğer
böbrek
kırmızı et
ıspanak
marul
yumurta
ekmek
portakal
muz
B12 vitamini
Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü
etkisiz hale getirir. Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma,
hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı
olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur .
karaciğer
yürek
böbrek
kırmızı et
tavuk
balık
süt
peynir
yumurta
C vitamini
Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini
üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4
saat sonunda kandan uzaklaşır. Yaraların iyileşmesini, damarların
sağlıklı olamalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi
vardır. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini
düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.
siyah üzüm
narenciye
çilek
kavun
karpuz
yeşil biber
maydanoz
brokoli
havuç
soğan
bezelye
Hangi vitamin, hangi bitkide bulunur ve ne işe yarar
Reviewed by Barut Dijital
on
Temmuz 22, 2015
Rating: 5
Hiç yorum yok
Lütfen bir yorum yapın