Son Dakika Haberleri

ÇORUM’DAKİ UYGULAMA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU



Çorum İl Özel İdaresi’nin bireysel fosseptik uygulaması Türkiye’ye örnek oldu. 104 köydeki bireysel fosseptikleri incelemeleri için Başbakan Binali Yıldırım’ın Erzincan Valisi Ali Arslantaş’a talimat vermesi üzerine Erzincan İl Özel İdaresi yetkililerinden oluşan bir heyet Çorum’a geldi.

Çorum’da 2017 yılında 104 köyde uygulanan bireysel foseptikleri incelemeleri için Başbakan Binali Yıldırım Erzincan Valisi Ali Arslantaş’a talimat verdi. Talimat üzerine Erzincan İl Özel İdaresi yetkililerinden oluşan bir heyet Çorum’a gelerek, foseptiklerin Erzincan’da uygulanabilirliğini denetlediler.

Erzincan İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Hakan Çelik, Erzincan’da nüfus yoğunluğunun az olduğu ve kanalizasyon tesisinin sıkıntılı olduğu bölgelerde uygulayacaklarını söyledi. Her hanenin kendi evsel atıklarının bertaraf edildiği sızdırmalı ya da sızdırmasız derin kuyular olan bireysel foseptiklerde, evsel atıklar toprağa sızdığından herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmuyor.

Şebekeli sisteme göre ciddi bir maliyet avantajı bulunan bireysel fosseptiklerde, ayrıca arıtma sistemine de gerek olmuyor. Sistemin, nüfusu az olan ve kanalizasyon şebekesinin çalışmayacağı yerleşim yerlerinde ideal bir sistem olduğu öngörülüyor. Şebeke sistemi olmadığı için köy içinde ve dışında kazı çalışması yapılmıyor. Bu durum ise zorunluluk nedeniyle özel mülkiyetlerden yapılan geçişlerdeki hukuki sorunları ortadan kaldırıyor. Ayrıca, kazı esnasında diğer tesislere verilen olası zararlar da ortadan kalkmış oluyor.

(HABER 100 HABER MERKEZİ)

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın