Son Dakika Haberleri

Görme Engelliler Futbol Takımı, Avrupa ve Türkiye’de başarıdan başarıya koşuyor




Görme Engellilerin aktif hayata kazandırılması amacıyla kurulan futbol takımı, kazandıkları başarılarla adından söz ettiriyor. 2008,2011,2013 ve 2014 yıllarında Türkiye’de kazandıkları şampiyonluklarından sonra geçtiğimiz Ağustos ayında İngiltere de yapılan B-1(hiç görmeyen) kategorisinde ki müsabakalarda da Avrupa şampiyonu oldu.

Görme Engellilerin hayata kazandırılması amacıyla kurulan ve sonrasında kazandığı başarılarla dikkatleri üzerine çeken, B-1 (hiç görmeyen) futbol takımı, Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteriyor.2005 yılında kurulan kulüp, futbol,halter,satranç ve atletizm alanında  yetiştiği sporcularla başarılara imza atıyor. Kulüp bünyesinde faaliyet gösteren tamamı görme engelli futbolculardan oluşan B-1 futbol takımı, 2008,2011,2013 ve 2014 yıllarında Sesi Görenler Türkiye liginde kazandıkları Türkiye şampiyonluklarından sonra geçtiğimiz Ağustos ayında İngiltere de yapılan B-1 kategorisi müsabakalarında da Avrupa şampiyonu oldu.

Görme Engelliler Futbol Takımı ilgili olarak Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na konuşan Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Kurucusu ve Başkanı Yusuf Sayyıdan, 2005 yılında kurulan kulübün yerel yönetim adına Türkiye’de kurulan ilk kulüp olduğunu, ülkemizdeki 189 kulüp arasında milli takımlarımıza en fazla sporcu vererek milli takımların başarılarında büyük pay sahibi olan bir kulüp olduğunu söyledi. Futbol takımı kurma fikrinin ortaya çıkışı ile ilgili olarak konuşan Sayyıdan, “Görme engelliler için üniversite hazırlık kursları veriyorduk, elimizde 30-40’a yakın genç vardı. Bunların hepsi de görme engelliler okullarında okuyan gençlerdi. Genç potansiyeli olunca sporla ilgili kulüp kurma düşüncemiz oluştu. Sporcularımızda hazırdı. Bu çocuklar geçmişte evinden çıkmayan çocuklardı. Bugün bu sporcular antrenman yaptıkça milli takımlara gittikçe dünyanın her yerini geziyorlar. Bir farkındalık var. Bu çocukları evinde oturan çocuklar yerine dünyanın her yerinde spor yapan çocuklar haline getirdik. Bu çocuklarımız için önemli bir katkı.” diye konuştu.

MİLLİ TAKIMDAKİ BAŞARININ EN BÜYÜK SEBEBİ ÇOCUKLARIN BİRBİRİNİ BENİMSEMESİ

Görme Engelliler Futbol takımı antrenörü Hasan Yıldırım ise, Bu Ağustos ayında B-1 de İngiltere de düzenlenen Avrupa şampiyonasında Avrupa şampiyonu olduklarını, 2016’da Rio da düzenlenecek Rio olimpiyatlarına katılmaya hak kazandıklarını ifade etti. Yıldırım, Avrupa şampiyonasında şampiyon olmalarının nedenini kadrolarında bulunan 5 tane milli takım oyuncusunun olmasına bağladı. Beraber çalışma imkanlarının olması ve diğer oyuncularında aynı özveri ile çalışma sergilemelerinin başarıda etkili olduğunu ifade etti. Milli takımdaki başarının en büyük sebebinin de çocukların birbirini benimsemesi olduğunu kaydetti.
Yazılı ve görsel basının engelli sporuna ve futboluna önem vermemesini eleştiren Yıldırım, medyanın çok zayıf kaldığını, belli kanalların dışında bu işi üstlenen olmadığını ifade etti. Avrupa şampiyonu olmalarına rağmen görsel basından umdukları ilgiyi bulamadıklarını kaydetti.

AİLELER, ÇOCUKLARIN DEĞERLİ OLDUĞUNU ANLAMASI İÇİN ONLARA YETENEKLİ OLMASALAR BİLE YETENEKLİSİN DEMELİ

Futbol takımında oynayan görme engelli Ercan Bayraktar, kendilerine artık ligin yetmediğini, hem milli takım için çalıştıklarını hem de lig için çalıştıklarını söyledi. Futbol takımlarının o derece iyi olduğunu ifade eden Bayraktar, “lig bize biraz hafif geliyor diyebiliriz” dedi.
Evinde oturan bütün engelli gruplarının spora, sadece futbol değil, basketbol olur yüzme olabilir herhangi bir spor dalına yönelmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, bunun sosyallik açısından kendilerine avantaj getireceğini kaydetti. Kendilerini iyi hissetmelerine neden olacak bir şey yapmaları gerektiğini, ailelerin çocukların yeteneği olmasa bile yeteneklisin demesi, yapabiliyorsun demesini isteyen Yıldırım, onların değerli olduğunu anlaması için böyle yapmanın gerekli olduğunu ifade etti.

ATTIĞI GOLLERLE AVRUPA VE TÜRKİYE’DE GOL KRALI OLDU

Attığı gollerle B-1 kategorisinde Avrupa ve Türkiye’de gol kralı olan Emrah Öcal, bunu antrenmanlarla ve çalışmakla başardığını, bu başarıda milli takım arkadaşlarının ve kulüp arkadaşlarımın büyük bir emeğinin var olduğunu söyledi. Onlar sayesinde Avrupa ve Türkiye gol kralı olduğunu ifade etti. Emrah Özcan, sahaya çıktığında engeli falan unuttuğunu, kendini çok özgür hissettiğini ifade etti. Gol kralı olduğu için çok mutlu olduğunu, Türkiye’den ikinci defa Avrupa da bir gol kralı çıktığını kaydetti.
Kaynak:CHA

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın