Son Dakika Haberleri

ZMO uyardı: Dolu ve yağış tarım arazilerine zarar verdi, bakanlık devreye girmeli



 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO),geçen hafta baÅŸlayarak hala devam eden dolu ve yoÄŸun yağıştan, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan tarım arazilerinin zarar gördüğünü, Bakanlığın acil olarak devreye girerek, üreticinin maÄŸduriyetini giderecek çalışmalar yapması gerektiÄŸini bildirdi.

 ZMO Genel BaÅŸkanı Özden Güngör tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta itibariyle baÅŸlayan ve hala devam eden dolu ve yoÄŸun yağış sebebiyle Türkiye`nin birçok bölgesinde tarım arazileri zarar gördüğünü, özellikle Ankara, EskiÅŸehir, Afyon, Karabük, Aksaray, Denizli, Åžanlıurfa, Erzurum, KırÅŸehir, Manisa, Burdur, Mersin, Sakarya, Yozgat, Bolu, NiÄŸde, NevÅŸehir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, TekirdaÄŸ, Çorum, Sakarya, Ä°zmir, Balıkesir, Bursa ve AÄŸrı’da dolu, sel ve yağışın tarla ürünleri ve meyve aÄŸaçlarına büyük zarar verdiÄŸini ifade etti. BaÅŸta hububat olmak üzere Åžeker Pancarı, Çeltik, Mısır, Pamuk, Domates, Fasulye, Elma, Biber, Kavun, Karpuz, Fındık ve Kirazda çok büyük zarar oluÅŸtuÄŸunu kaydetti. İç Anadolu‘da henüz buÄŸday hasadının baÅŸlamadığını, bu nedenle Kırıkkale ve Yozgat‘ta yaÄŸmurun arkasından esen rüzgarın buÄŸdayları yatırdığını belirtti. Ankara iline baÄŸlı Gölbaşı, Haymana ve Polatlı`da BuÄŸday ve Arpa baÅŸta olmak üzere birçok ürünün doludan dolayı adeta yok olduÄŸunu ifade etti. EskiÅŸehir`e baÄŸlı Tepebaşı ilçesinde yetiÅŸtirilen tüm ürünlerin doludan çok büyük zarar gördüğünü, sebzelerin de bu yağış ve doludan etkilendiÄŸini belirtti. Karadeniz bölgesinde Fındık, TekirdaÄŸ`da Çeltik ve AyçiçeÄŸi yine doludan zarar gören ürünler arasında olduÄŸunu vurguladı.

Güngör, dolu ve yağışların hem verimi hem de kaliteyi büyük oranda etkileyeceğini, Şu ana kadar TARSİM`e sadece İç Anadolu bölgesinden dolu nedeniyle 25.000 adet zarar başvurusu yapıldığını kaydetti. Birçok ilde ekilen fasulye, domates, biber, marul, salatalık gibi ürünlerin sökülüp, yeniden dikilmesi gündeme geldiğini, kirazların dallarından kopmuş ve çatlamış olduğunu kaydetti. Ayrıca yağmur nedeniyle elma başta olmak üzere birçok bitkide fungal hastalıklar oluştuğunu ifade etti. Yağışların hem verimin hem de kalite bozulmasına neden olduğunu ifade eden Güngör, üreticilerin bir taraftan bu konuda mağdur olurken diğer taraftan oluşan hastalıklara karşı ilaç ve gübre atmak durumunda kalmasından dolayı, bu durumun maliyetleri yükselteceği ve bu maliyetin tüketiciye de yansıyacağını kaydetti.

Üreticilerin mutlaka sigortasını yaptırması konusunda uyarı yapan Güngör, Bakanlığın acil olarak devreye girerek, üreticinin mağduriyetini giderecek çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın