Son Dakika Haberleri

Astım hastalarının,sonbahar ve kış dönemlerinde alerji olaylarında şikayetleri artış gösteririyor

 

Astım hastalarının çoğunluğunun ev tozu akarlarına (mite) karşı allerjisi mevcuttur. Ev tozu akarları rutubetli mevsimlerde artış gösterir. Bu sebeple ev tozu akarına karşı allerjisi olan astımlı hastalar son bahar ve kış döneminde şikayetlerinde artış yaşayabilir. 

Bahar aylarında doğanın uyanmasıyla birlikte çimen, çayır, ot, ağaç ve çiçeklerin polenleri atmosfere yayılır. Havadaki polen yoğunluğunun artması sadece polen allerjisi olan astımlı hastalarda nefes darlığı, hırıltı, öksürük gibi yakınmaların artmasına, astım hastalığının kontrolden çıkmasına ve atak sıklığının artmasına neden olur. Ancak tüm astımlılarda polen allerjisi olmadığı için bu genellemeyi tüm hastalar için yapmak doğru olmaz.

Bunun dışunda grip infeksiyonunun ve diğer solunum yolu infeksiyonlarının sık görüldüğü kış aylarında da astımlıların dikkatli olması gerekir. Üst ve alt solunum yolu infeksiyonları astımın kontrolden çıkmasına ve astım ataklarına neden olur. Özellikle kış mevsiminde, grip salgını dönemlerinde astımlı hastaların kalabalık kapalı ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınmaları ve hasta kişilerle yakın temastan kendilerini korumaları önerilir.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın