Son Dakika Haberleri

Tırnaklar neden uzar?

 Tırnaklar oldukça karmaşık bir yapıya ve önemli bir işleve sahiptirler. Başlıca görevi el ve ayak parmaklarının dış uçlarını korumak olan tırnakların,  kavramak, tutmak, açmak, kaşımak, gitar vb. aletleri çalmak gibi bir çok önemli işlevde çok önemli bir rolleri vardır.


Tırnaklar, parmak uçlarımızın aşağı kısmında  derinin altındaki kök kısmından çıkarlar. Bu hücreler sürekli keratin denilen tırnağın ana maddesini oluşturan proteinler üretirler. Keratin aynı zamanda saç, toynak, pençe, kuş tüyü gibi vücutsal yapıların da ana maddesini oluşturur. Hücreler tırnağın altında keratin ürettikçe yukarı kısım ileri itilir ve tırnak bu şekilde uzar. Deri ile teması kalmayan tırnak beyazlaşır ve kesilir. Sonra tekrar uzar bu döngü insan ömrü boyunca sürüp gider.

Tırnakların günde yaklaşık 0,1 mm uzar. Yani 1 sene boyunca tırnağınızı hiç kesmezseniz yaklaşık olarak 3-3,5 cm uzar. Ayak tırnakları ise el tırnaklarına göre daha geç uzar. Bebeklerde ve yaşlılarda tırnak uzama hızı daha yavaştır. Tırnak uzama hızı sıcaklığa göre de değişir. Sıcak havalarda tırnaklar daha çabuk uzarlar.
İlginçtir, bilimsel araştırmalar tırnakların psikolojik nedenlerden etkilendiğini saptamıştır. Aşırı stres, ruhsal bozukluklar, ani şoklar tırnağın eğri büğrü, şekilsiz çıkmasına neden olabilir.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın