Son Dakika Haberleri

Sigaranın toksit maddelerinin vücuttan atılabilmesi için en iyi kaynak:Su



Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakıldıktan sonra vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğunu, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği ifade ederek sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içeceklerin tercih edilebileceğini bildirdi.

SaÄŸlık Bakanlığı Obezite,Diyabet ve Metebolik Hastalıklar Daire BaÅŸkanlığı tarafından yapılan açıklamada, tütün tüketiminde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada olduÄŸunu, Dünya ülkeleri arasında yedinci sırada yer aldığını bildirdi. Ãœlkemizde 17 milyon kadar sigara içen kiÅŸi var olduÄŸunu ve her yıl 100 bin kiÅŸinin sigaraya baÄŸlı nedenlerle yaÅŸamını kaybettiÄŸi tahmin edildiÄŸini kaydetti. Bu sayının trafik kazalarına baÄŸlı ölümlerden 15 - 20 kat fazla olduÄŸu vurgulandı.

Açıklamada, sigarayı bırakmanın kiÅŸilerin saÄŸlığında iyileÅŸmeler saÄŸladığını, sigarayı bırakmayı takip eden ilk 20 dakika içerisinde vücudumuzda bir takım önemli ve faydalı deÄŸiÅŸiklikler olmaya baÅŸlamakta ve sigara içilmediÄŸi yıllar boyunca devam ettiÄŸi kaydedildi. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısının normale döndüğünü,12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyinin normal seviyesine düştüğü, 2 hafta – 3 ay sonra kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya baÅŸlayarak akciÄŸer fonksiyonlarının geliÅŸmeye baÅŸladığı ifade edildi. 1 ay -9 ay sonra nefes darlığının ve öksürüğün azaldığı, 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskinin sigara içen birine göre yarı yarıya azaldığı kaydedildi.
Sigarayı bırakan bireylerde sıklıkla görülen şikâyetlerden birinin kilo alımı olduğunun altı çizilen açıklamada, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı olduğunu, bu durumun sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilediği ifade edildi Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte olduğu, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı arttığı ifade edildi. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 günün en zor dönem olduğu, özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemli olduğu belirtildi. Yapılan bilimsel araştırmalarda, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiğinin, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu arttırdığı bildirildiği kaydedildi. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşük olduğu, sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de yapılan çalışmalarda belirlendiğini belirtildi.

 Açıklamada, sigaranın vücutta neden olduÄŸu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduÄŸu, bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiÄŸi, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuÅŸburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Kaynak:Sağlık Bakanlığı


Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın