Sigaranın toksit maddelerinin vücuttan atılabilmesi için en iyi kaynak:Su
Sağlık Bakanlığı,
sigarayı bırakıldıktan sonra vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi
için en iyi kaynağın su olduğunu, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su
bardağı) su içilmesi gerektiği ifade ederek sıvı alımının karşılanmasında
ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içeceklerin tercih
edilebileceğini bildirdi.
Sağlık
Bakanlığı Obezite,Diyabet ve Metebolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından
yapılan açıklamada, tütün tüketiminde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında üçüncü
sırada olduğunu, Dünya ülkeleri arasında yedinci sırada yer aldığını
bildirdi. Ülkemizde 17 milyon kadar sigara içen kişi var olduğunu ve her yıl
100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahmin edildiğini
kaydetti. Bu sayının trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15 - 20 kat fazla
olduğu vurgulandı.
Açıklamada,
sigarayı bırakmanın kişilerin sağlığında iyileşmeler sağladığını, sigarayı
bırakmayı takip eden ilk 20 dakika içerisinde vücudumuzda bir takım önemli ve
faydalı değişiklikler olmaya başlamakta ve sigara içilmediği yıllar boyunca
devam ettiği kaydedildi. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve
nabız sayısının normale döndüğünü,12 saat sonra kandaki karbon monoksit
düzeyinin normal seviyesine düştüğü, 2 hafta – 3 ay sonra kalp krizi geçirme
riskiniz azalmaya başlayarak akciğer fonksiyonlarının gelişmeye başladığı
ifade edildi. 1 ay -9 ay sonra nefes darlığının ve öksürüğün azaldığı, 1 yıl
sonra kalp krizi geçirme riskinin sigara içen birine göre yarı yarıya
azaldığı kaydedildi.
Sigarayı
bırakan bireylerde sıklıkla görülen şikâyetlerden birinin kilo alımı
olduğunun altı çizilen açıklamada, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre
daha az iştahlı olduğunu, bu durumun sigara içenlerde yeterli ve dengeli
besin seçimini de olumsuz etkilediği ifade edildi Sigarayı bırakma ile
birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin
tüketimine eğilim görülmekte olduğu, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili
besin alımı arttığı ifade edildi. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 günün en
zor dönem olduğu, özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için
aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden
olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemli olduğu
belirtildi. Yapılan bilimsel araştırmalarda, sigara dumanındaki pek çok
maddenin oksidan olarak etki gösterdiğinin, vücutta hücre hasarına neden olan
ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu
arttırdığı bildirildiği kaydedildi. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun
savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A
vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşük olduğu, sigara
içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini
düşürdüğü de yapılan çalışmalarda belirlendiğini belirtildi.
Açıklamada, sigaranın vücutta neden olduğu
toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğu, bu nedenle,
her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği, sıvı
alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi
içecekler tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuldu.
Kaynak:Sağlık Bakanlığı
|
Hiç yorum yok
Lütfen bir yorum yapın