Son Dakika Haberleri

Nezle nedir?

 

Nezle ya da rinit olarak kısaca tanımlanan bu hastalık, aslında burnun savunma mekanizmasının biraz abartılmış ve uzun süre devam eden halidir. Burun normal olarak içyüzeyi sürekli ıslak kalacak şekilde, az miktarda mukus denen bir ifrazat salgılar. Böylelikle dış ortamdan solunan hava ile vücuda girmeye çalışan toz, bitki polenleri, bakteri ve viruslar bir tür tuzak olan bu sıvıya yapışarak, dışarı atılırlar. Normalda mukusun akım yönü burundan genize doğru olup kişiler bunu farketmeden yutmaktadır. Mukus ancak çok arttığında hem burundan hem de genizden akıntısı belirgin olarak hissedilir. Aynı burun akıntısı gibi hapşırık da bir savunma refleksidir. Vücudun istemediği bir maddeyi burundan en kısa zamanda uzaklaştırmanın harika bir yoludur. Ama her gün defalarca hem de en olmayacak yerlerde (tiyatroda, ders dinlerken, önemli bir iş görüşmesinde, ve hatta uyurken bile) tekrarlanırsa, insanı çok da rahatsız edebilir. Kaşıntı ve burun tıkanıklığı da eklenince özellikle sürekli olarak nezlesi olanların neler çektiği, belki biraz olsun anlaşılabilir. Güneşe veya parlak ışığa çıkınca hapşırmak ise bir başka dert (ışıksal hapşırma). Kesinlikle genetik bir geçiş sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu tür hapşırmaların nedeni, gözün ışığa karşı korunmasına yönelik olan koruyucu reflekslerdir. Çünkü hapşırınca gözler kapanır ve sulanır. Bu durum bazen şöförlük ve pilotluk meslekleri için bir problem de olabilir.

Ä°nsanın vücudunda saat gibi çalışan bazı sistemler vardır. Her insanın dakikadaki solunum sayısı, kalp atış sayısı bellidir. Gece olunca uyumak isteriz. Vücuttaki bazı hormonlar sabahları düşük düzeyde bulunur. Ãœlseri olanlar bilir, ilkbaharda bu hastalık azar. Astım atakları genellikle sabaha karşı uykudan uyandırır. Burnun da kendine göre bir düzeni bulunmaktadır. Belirli saatlerde tıkanmaya daha müsait, bazen saÄŸ bazen sol taraf daha çabuk tıkanır. Egzersiz yapmak veya saÄŸa, sola yatmak tıkanıklığı etkiler. Sabahları çok hapşırıp, kaşınmasına raÄŸmen öğleden sonra düzelebilmekte, akÅŸam gene azmaktadır. Hanımların üçte birinde adet öncesi dönemde burunda tıkanıklık veya bir miktar nezle ortaya çıkabilir. 

Kafa içinde elmacık kemikleri, alın ve gözlerin arkasında dört grup küçük, sinüs denilen boşluk bulunmaktadır. Sinüzit işte bu boşlukların allerjik veya mikrobik iltihabıdır. Sinüslerin hepsi burun boşluğuna açılır. Uzun süren ve allerjik kökenli olan nezlelere genellikle sinüzit de eşlik eder.

Kaynak:Türk Toraks Derneği

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın