Son Dakika Haberleri

Şiddetli öksürük vücudumuza zarar verebilir mi?





Aslında öksürmek çok faydalıdır. Solunum yolumuza kaçan bir yabancı cisim, mikrop, virüs, toz, polen ve oluşan fazla ifrazat ancak bu yolla atılır. İnsan üşüdüğünde de öksürerek vücudunu ısıtmaya çalışır. Öksürerek ter içinde kalabiliriz. Hapşırık da aynı bu etkide bir savunma mekanizmasıdır. Ama herşeyin azı karar çoğu zarar olabilir. Genellikle öksürüğe bağlı sorunlar kısa sürede değil, öksürük kronikleştiğinde uzadığında ortaya çıkar. Bu sorunlar şu şekilde sıralanabilir:

1-Kaburga zedelenmeleri

Özellikle orta yaştan itibaren kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir veya çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur. Kırık üzerine parmağınız ile dokunduğunuzda ağrı ve çıtırtı hissi alınır. Bu durum bazen normalde çekilen Akciğer grafileri ile anlaşılmayabilir, bilgisayarlı tomografi daha detaylı görünüm verir. Kırılan kaburgaların sivri ve tırtıklanan uçları koruduğu bölge organlarına hasar verebilir, onları kanatabilir. Genellikle iç organlarda hasar yapmayan kırık ve çatlaklar, 10-15 gün içinde kendiliğinden düzelir. Ağrı kesiciler ve bazen lokal anestezi hastaları rahatlatır.

2-İdrar kaçırma

Astım, KOAH ve bronşektazi gibi kronik öksürük yapan nedenler, özellikle kilolu ve normal doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırmaya yol açabilir. Sürekli öksüren bu hanımları üçte ikisinde bu sorun olur. Öksürük nedeni tedavi edilmeli ve kilo verilmelidir. Aslında idrar kaçırma, zamanla normal doğum yapan kadınlarda artan kilo ile normal yaşamda da görülür. Belki de kadınları sezaryene iten en önemli neden bu gibi görünmektedir.

BİR REKLAM

 3-Reflü

Öksürmek mi reflüye neden olur, reflü mü öksürtür? Bunun cevabı öncelikle öksürüğün reflü yapmasıdır. Ancak sonra reflü de öksürterek, durumu içinden çıkılması zor bir hale getirir. Zamanla bu iki durum içiçe geçer. Teorik olan her öksürende reflü beklenir ama her reflü olan öksürmez. Reflü olanların yarıdan azı öksürür. Reflünün en önemli sebebi kilodur.

4-Tansiyon yükselmesi

Öksürük esnasında kan basıncı yükselir. Baş ağrısı, göz ve burun kanamaları görülebilir. İnsan aniden başdönmesi ile düşer, bayılabilir. Hatta bu esnada başını bir yere vurabilir, bir yeri kırılabilir. Direksiyon başında kaza yapabilir.

5-Boğazda spazm hissi

Ender bir durumdur, öksüren kişi aniden boğazının kapandığını hisseder. Ancak bu durum saniyeler içinde geri döner. Paniğe kapılmamak, acele etmemek ve öksürüğü bir an önce tedavi ettirmek gerekir.

Şiddetli öksürüğü olan kişilerin bu sorunlarla karşılaşmaması için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmaları önerilir.


Kaynak: Türk Toraks Derneği




Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın