Son Dakika Haberleri

Nizamülmülk kimdir?

1018 – 1092 yılları arasında yaşamış olan Nizamülmülk, tam ismiyle Ebu Ali el-Hasan et-Tutsi Nizamülmülk olarak bilinmektedir. Nizamülmülk, Büyük Selçuklu devletinin bir veziri olup siyasetname ismini verdiği öğütleri yazmıştır.

1018 – 1092 yılları arasında yaşamış olan Nizamülmük, dönemin önemli devlet adamı ve siyasetçilerinden birisi olarak bilinir. Büyük Selçuklu Devleti yönetiminde etkili olan Nizamülmük, Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Şehrin Gazne devleti idaresinde bulunduğu bir dönemde ilk görevini Gazneliler için yapmaya başlamış Horasan Valisi olarak görevde bulunmuştur. 1063 yılında ise Selçuklular devletinde Alparslan’ın Belh valisinin yanında çalışmaya devam etmiştir. Yine aynı tarihlerde Büyük Selçuklu devletinde vezir olarak atanan Nizamülmük, hem Alparslan hem de Melikşah döneminde görevlerde bulunmuştur.
nizamulmulk-kimdir

Net bir bilgi bulunmasa da 1092 yılında bir derviş tarafından öldürüldüğü düşünülür. Başka bir rivayete göre bir Haşhaşi tarafından zehirli bir hançer ile öldürülmüştür.

Nizamülmülk Yaptığı Çalışmalar

Pek çok konuda ilk sayılabilecek çalışmalar yapmıştır. Kendisi döneminde öğrencilere burs sağlanmış, ikta sisteminin kurulmasını başarmıştır. Türk devletleri arasında ilk gelir – gider raporları kendi döneminde hazırlanmış ve dünyanın ilk istihbarat teşkilatını kurmuştur.


Kaynak: http://www.bilgiyuvasi1.info/nizamulmulk-hayati-ve-ozet-biyografisi-3150.Asp#ixzz3tMUTyKgN

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın