Polen allerjisi'ne Dikkat!
İnsan üremesinde nasıl erkeklerin sperm'leri ve
dişilerin yumurtaları önemliyse, polen de bitkilerin üremesi için o denli
gereklidir. Her bitkinin poleni değişik bir yapıya ve ölçüye sahiptir. Ortalama
bir milimetrenin 20'de biri kadar büyüklüktedir. Polenler yüksek oranda
allerjenik proteinler içermektedir. Bitkiler polenlerini birbirlerine rüzgarla
(anemofilus polenler) ya da çeşitli böcekler (entomofilus polenler)
aracılığıyla iletirler. Anemofilus polenler çok daha kuvvetli allerjenler olup
geniş bir alana yayılabilirler. Fazla gösterişi olmayan çalı ve çimen polenleri
bu gruptandır. Entomofilus polenler ise genellikle güzel görünümlü, renkli ve
güzel kokulu çiçeklerden salınırlar ve allerji hastalıklarında önemi çok azdır.
Ağaç polenleri ilkbaharda bir-iki ay, çimen polenleri ilkbahardan yaz sonuna
kadar ve yabani çalı polenleri ise genellikle yaz/sonbahar döneminde
rahatsızlık yaratmaktadır. Evde bakılan saksı çiçeklerine karşı allerji teorik
olarak görülebilirse, pratikte pek karşılaşılmamaktadır. Bunlar, daha ziyade
çiçekçilikle uğraşan kişilerde mesleki allerji yaratabilir.
Polenler aracılığıyla çoğalan bitkilerin, zamanı
geldiğinde polen keseleri neredeyse patlarcasına açılır ve keseler içindeki
milyonlarca polen dış ortama saçılır. Yıllık ve günlük ritm türden türe
değişiklik gösterir, hava koşullarından etkilenmesine rağmen her gün belirli
bir sayıda polen doğaya bırakılır. Hava basıncında ve ısısındaki artış polen
yapımını arttıran önemli nedenlerdir. Polenler belli bölgelerde yalnızca
sınırlı bir dağılım gösterirler ama lokal olarak veya örneğin burun düzeyinde
son derecede yüksek sayılara ulaşabilirler. Orta Avrupa'da yapılan araştırmalar
(kuvvetle muhtemel bizim koşullarımıza da uygun) çiçek açan bir tarlada bir
mevsim boyunca hektar başına yaklaşık en az 200 kg polen tesbit etmiştir. Deniz
düzeyinden yükseldikçe saçılan polen sayısı azalmaktadır. Sıcak, kuru havalar
ve rüzgarda polenlerin yayılması kolaydır. Buna karşın yağmurlu havalarda
polenler yere ineceğinden havadaki polen sayısı azalmakta ve hastalar kendini
daha iyi hissetmektedir. Polen allerjik kişilerin uyması gereken bazı öneriler
vardır ama bunlar herkeste işe yaramaz.
Polen allerjisi konusunda bilinmesi gerekli önemli
noktalardan birisi de çapraz reaksiyon denen olaydır. Ağaç polenlerinden
birisine örneğin Huş ağacı (Betula verrucosa) polenlerine allerjik olan
kişilerin yaklaşık üçte biri elma, armut, kiraz, vişne gibi çekirdekli
meyveleri yerken ağız ve dudaklarda kaşıntı, şişlik, karınağrısı, bulantı gibi
yakınmalar hissedebilir. Çünkü bu meyvelerin allerjenik yapıları birbirine
benzemekte, vücut sayılan bütün bu meyveleri aynı kefeye sokarak benzer işlemi
uygulamaktadır. Aslında savunma sistemimiz itiraf etmek gerekirse burada bir
miktar yanılmaktadır. Buna benzer başka olaylar diğer grup polenlerle de
görülmektedir. Çimen polenlerinin bazılarına allerjik olanlar maydanoz, dereotu
vs yediklerinde lokal veya genel bazı allerjik problemler yaşamaktadır. Polen
alerjik kişiler bazen bal yerken de, balın içinde kendisinin duyarlı olduğu
proteinler ve polenler nedeniyle allerjik bir atakla karşılaşabilirler (ani
kurdeşen atağı veya bulantı, karınağrısı, ishal vs).
Kaynak:Türk Toraks Derneği
Hiç yorum yok
Lütfen bir yorum yapın