Gebelik dönemindeki yetersiz beslenme ölümlere varan sağlık sorunlarına neden oluyor
Sağlık Bakanlığı, ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 400 bin doğumun gerçekleştiğini, gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Obezite,Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkemizde gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin önemli olduğunu ve anne ve bebek ölümlerinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleştiğini, gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiği ifade edildi.
GEBELİK ÖNCESİ VE SONRASI BESLENME BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİ VE SAĞLIĞI ARASINDA YAKIN İLİŞKİ VAR
Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme ÅŸekli ile bebeÄŸin doÄŸum ağırlığı, beyin geliÅŸimi ve saÄŸlığı arasında yakın bir iliÅŸki bulunduÄŸu ifade edilen açıklamada, ülkemizde beslenme bozukluklarına baÄŸlı olarak, hamile kadınların yüzde 58’inde demir yetersizliÄŸi anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel geliÅŸimde etkili iyot ve kemik geliÅŸiminde rol oynayan kalsiyum yetersizlikleri görüldüğü kaydedildi. Ãœlkemizde her yıl yaklaşık 154 bin bebeÄŸin düşük doÄŸum ağırlığı ile doÄŸduÄŸu, Dünyada da her yıl doÄŸan altı bebekten birinin 2500 gramın altında ve düşük doÄŸum ağırlığı ile doÄŸduÄŸu ifade edildi. Bu oranın da Türkiye’de yüzde 10-12 arasında olduÄŸu belirtildi. Düşük doÄŸum ağırlığının en önemli nedenlerinden birinin, hamile kadınlarda görülen beslenme bozuklukları olduÄŸu, gebelik döneminde enerji ve besin öğeleri gereksiniminin yeterince karşılanmamasının buna neden olduÄŸu ifade edildi. Bu ihtiyaçların karşılanmamasının annede, çeÅŸitli hastalıkları ortaya çıkaracağı ve enfeksiyonlara karşı direncinin azalacağı kaydedildi.
GEBE KADININ YETERSİZ BESLENMESİ ANNE ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR
Açıklamada, gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, anne açısından doÄŸum risklerini de beraberinde getirdiÄŸi ve gebelik zehirlenmesi hatta anne ölümlerine de yol açabileceÄŸi ifade edildi. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel geliÅŸim geriliÄŸine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doÄŸuma zemin hazırladığı kaydedildi. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenmenin, hem anne hem de doÄŸacak bebeÄŸin saÄŸlığını önemli oranda etkileyeceÄŸini, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoÄŸurt tüketilmesi gerektiÄŸi vurgulandı. Bu besinlerin yerine 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketmelerinin de yararlı olacağı ifade edildi. Anne adaylarının normal zamanda yediklerine ek olarak bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık tüketmesinin önemli olduÄŸu, bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterilmesi, taze sebze ve meyvelerin her öğünde düzenli olarak tüketilmesi gerektiÄŸi kaydedildi. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmasının gerektiÄŸi, böylelikle bebeÄŸin guatr hastalığı ve zeka geriliÄŸinden korunmuÅŸ olacağı ifade edildi. Sigara ve alkolün kesinlikle kullanılmaması gerektiÄŸi, sigara içilen ortamlardan uzak durulması gerektiÄŸi belirtildi. Gebelikte sıvı gereksinimi arttığından ihtiyacı karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımı arttırılmalıdır. Her gün en az 10 bardak su içilmesi gerektiÄŸi kaydedildi. Gebelikte sık görülen anemi’den (kansızlık) korunmak için yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez ve taze meyve-sebze gibi yiyeceklerin daha fazla tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiÄŸi, çay ve kahve tüketimi en aza indirilerek yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay ve kahve içilmemesi gerektiÄŸi kaydedildi.
Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmesinin gerektiği ifade edilen açıklamada, içeriği bilinmeyen besinlerin gebelik süresince tüketilmemesi gerektiği ifade edildi. Hamilelerde D vitamini yetersizliğinin, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediği, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiği kaydedildi. Bütün hamile kadınların, yazın öğle saatleri dışında günde 10-15 dakika süreyle güneşe çıkmaları gerektiği belirtildi.
Hiç yorum yok
Lütfen bir yorum yapın