Son Dakika Haberleri

Ankara'nın Geleneksel Yemekleri

Çorbalar: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası

Et Yemekleri:
Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.


 Pilavlar: Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.  


Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.


 Dolmalar:
Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.


Börekler - Çörekler: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.


Yemekler: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.


 Hamur İşi Yemekler: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.


Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
Ekmekler: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.

Ankara Simidi
Koyu renki bol susamlı bir simittir fırından çıktıktan 1-2 saat içinde tüketmek gerekir. Nice ustalar uğraştı ama bu simit Ankara dışında hiç bir şehirde yapılamadı.

Ankara Balı
Ankara'lı arıların yaptığı bir bal olup çok açık renktedir. Sadece Atatürk Orman Çiftliği tarafından sınırlı sayıda üretilmektedir. Ankara dışında bulunamaktadır.

Ankara Armudu
Elma görünümünde ve koyu yeşil renkte olup nesli tükenmektedir. Bu armudun fidanını başka yere diktiğinizde ağaç armut vermekte ama armut Ankara armuduna benzememektedir. Bu armudu ve fidanını Atatürk Orman Çiftliği sınırlı sayıda üreterek satışa sunmaktadır.

Yuva Kavunu
Ankara'nın yuva beldesinde yetişir, top gibi yuvarlak, ince kabuklu ve kokuludur, bu kavuna şemen de derler, çekirdeklerini alıp Ankara dışında bir yerde ektiğiniz zaman tadı ve kokusu kaçmaktadır.

Ankara Döneri
Her ne kadar Bursa'lılar üstüne sos dökerek İskender diye patent alsalar da anavatanı kesinlikle Ankara'dır. Ankara dışında her yerde hatta yurt dışında bile döner yapılmaktadırlar, ama hiç biri Ankara döneri olamamaktadır. Çünkü Ankara dönerinin içinde etten başka bir şey olmaz.

Ayaş Dudu
Her biri bir parmak kadar iri bal gibi tadıyla Ayaş dudu yerinde yenmeli. Paket yapıp götürürseniz tadı bozulur.

Beypazarı Kurusu
Terayağlı ve odun fırınında pişen bir tür galetadır. Kurunun kıvamı Ankara dışında hiç bir atmosferde tutturulamaktadır.

Ankara Tavası
Kızılcahamam pirincinden yapılan pilavla, kekik yemiş koyunların etinden yapılan nefis bir karışım, Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamazsınız.

Beypazarı Havucu
Türkiye havucunun %80'ini tek başına karşılar. Küçük ve bol suludur. Diğer türler gibi odun gibi değildir. Dişi ve çeneyi yormaz.

Çubuk Turşusu
Turşu Dünya'nın heryerinde yapılır ama Çubuk turşusu farklıdır. Dayanıklı ve lezzetlidir, suyu bulanıktır ama tek başına ziyafettir.

Kazan Kavurması
Kazan dağlarında kekik yemiş danalardan yapılan katıksız bir kavurmadır, olağanüstü lezzetlidir.

Hiç yorum yok

Lütfen bir yorum yapın